top of page

Jak oslavit s dětmi svatého Martina

Se svátkem svatého Martina se pojí samé dobroty – pečená husa, svatomartinské víno i voňavé svatomartinské rohlíčky. V tomto článku se podíváme nejen na to, jak si rohlíčky připravit, ale také na legendu o svatém Martinovi a proč se na sváteční stůl podává právě husa.

A protože tenhle svátek baví i děti, můžete s nimi doma upéct vlastní rohlíčky nebo si společně vyrobit lucerničku, se kterou přivítají svatého Martina ve školce či ve škole.


Kdo byl svatý Martin?

Legenda vypráví o vojákovi Martinovi, který se narodil kolem roku 316 až  317 našeho letopočtu v římské provincii Panno. Jelikož jeho otec sloužil v armádě, tak byl Martin povinen ho v této službě následovat. Během své služby ve francouzském městě Amiens jedné chladné noci potkal žebráka. Když viděl, jak se žebrák klepe zimou, rozřízl svůj plášť na dvě půlky a jednu půlku ze svého sedla žebrákovi podal, aby ho zahřál. Svou dobrotou byl Martin proslulý, bojovat proti lidem nechtěl, a tak v 18 letech z armády odešel. Nechal se pokřtít a založil klášter.

Svatý Martin

Proč se na svatého Martina pečou husy?

Lidé si Martina vážili nejen jako duchovního, ale také jako léčitele a rádce. Chtěli jej jako svého biskupa. Martin však dával přednost životu ve své malé chatrči a necítil se být hoden přijmout post biskupa. Začal se skrývat. Jednou se chtěl ukrýt v husníku, kde ho ale prozradily štěbetající husy. Martin byl nakonec biskupem jmenován a husy nechal kvůli svému prozrazení upéct. Odtud pochází zvyk podávat na svatého Martina husu. Den svátku byl stanoven na 11. listopadu, kdy byl svatý Martin pohřben. Zemřel 8. listopadu 397.

pečená husa

Co dalšího ke svatému Martinovi patří?

Kromě pečené husy a svatomartinského vína jsou to rozhodně svatomartinské rohlíčky. V dobách minulých se jimi obdarovávali sousedé i čeledíni jako symbolem hojnosti po sklizni. Jejich příprava  není náročná a můžete do ní zapojit i děti.

Recept na svatomartinské rohlíčky

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky

  • 250 g másla nebo Hery

  • 1 kostka droždí (42 g)

  • 2 žloutky

  • 200 ml mléka

  • 1 lžíce cukru

  • špetka soli

  • nastrouhaná citronová kůra

  • náplň: mletý mák s cukrem, ořechy s medem nebo povidla

Postup:

  1. V troše teplého mléka rozmíchejte cukr a droždí, nechte vzejít kvásek.

  2. Mouku promíchejte se solí, přidejte žloutky, citronovou kůru, kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.

  3. Vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.

  4. Rozdělte těsto na části, rozválejte do kruhu a krájejte na trojúhelníky. Na každý dejte lžičku náplně a zatočte do tvaru rohlíčku.

  5. Nechte 10–15 minut odpočinout na plechu.

  6. Potřete vejcem a pečte dozlatova (180 °C, asi 15–20 minut).

  7. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.


Proč se svatý Martin pojí s vínem?

Zajímá vás, proč se o svatém Martinovi mluví nejen v souvislosti s bílým koněm, ale i s vínem? Datum 11. listopadu totiž není náhodné – právě v tomto období vinaři tradičně otevírali první mladé víno nového ročníku.

Na Šumavě a v německém pohraničí se dříve říkalo, že kdo se svatomartinského vína napije, bude silný a krásný. Tahle tradice postupně ožila i u nás – Vinařský fond ji v roce 2004 oficiálně obnovil a od té doby si každoročně 11. listopadu v 11 hodin připíjíme prvním vínem daného roku.

Svatomartinské víno tak symbolicky uzavírá období sklizně a přináší příležitost k přátelskému setkání i oslavě podzimu.

bílé a červené víno

Svatomartinská lucernička – světýlko, které rozzáří vítání svatého Martina

Lucernička patří k nejznámějším symbolům svatého Martina. Děti si ji s radostí vyrábějí ve školce, škole i doma – a pak s ní vyrážejí do podvečerního průvodu. Světlo z lucerničky má prozářit temnotu a připomenout poselství svatého Martina o laskavosti a pomoci druhým. 

Jak si vyrobit svatomartinskou lucerničku ze zavařovací sklenice

Co budete potřebovat:

  • čistou zavařovací sklenici (menší velikost je ideální pro dítě),

  • barevné hedvábné papíry, ubrousky a lepidlo

  • místo nalepených papírů můžete použít temperové barvy a nanášet je houbičkou

  • provázek nebo drátek na ucho,

  • čajovou svíčku (nejlépe LED, kvůli bezpečnosti).

Postup:

  1. Připravte si sklenici – umyjte ji a odstraňte etikety, aby byla hladká a čistá.

  2. Natrhejte papíry – barevné papíry nebo ubrousky roztrhejte na malé kousky.

  3. Lepte a tvořte – pomocí štětce nanášejte lepidlo na sklenici a přikládáním papírků vytvořte mozaiku. Přetřete ještě jednou vrstvou lepidla, aby papír přilnul a zpevnil se.

  4. Nechte zaschnout – lucerničku nechte pár hodin schnout.

  5. Přidejte ucho – omotejte kolem hrdla drátek nebo provázek a udělejte ouško, za které půjde lucernu nést.

  6. Vložte svíčku 

ree

Svatý Martin je svátek, který v sobě spojuje laskavost, rodinnou pohodu i kouzlo přicházející zimy. Ať už upečete rohlíčky, zapálíte světýlko nebo si budete povídat o dobrých skutcích – vytvoříte vzpomínku, která dětem zůstane.


Komentáře


bottom of page
Update cookies preferences